Behandeling van een CVA
Als het CVA veroorzaakt is door een trombus of een embolie, dan kan antistollingstherapie worden gegeven. Genezing van het CVA is niet mogelijk, want dode hersencellen worden niet vervangen. Wel kunnen soms andere hersendelen functies overnemen. Ook andere aandoeningen die mede oorzaak van het CVA zijn, worden behandeld. Mogelijke medeoorzaken zijn hartritmestoornissen, hoge bloeddruk en diabetes mellitus. Een andere kant van de behandeling is het voorkomen van complicaties zoals contracturen, urineweginfecties en decubitus. Ten slotte wordt zo snel mogelijk met de revalidatie gestart.
De behandeling van een CVA kan onderverdeeld worden in drie fasen:
- De acute fase
Meneer Willems was in de tuin bezig toen hij ineens merkte dat de rechterkant van zijn lichaam niets meer deed. Hij zakte door zijn rechterbeen. Zijn rechterarm deed raar. Er kwamen alleen rare klanken uit zijn mond. Hij viel op de grond en zijn vrouw belde 112.
De acute fase is de eerste fase na een CVA. De zorgvrager wordt in deze fase meestal opgenomen in het ziekenhuis. Doel van de ziekenhuisopname is:
- Diagnose stellen, Snelle herkenning door middel van CT-scan of MRI-scan
- Voorkomen en behandelen van complicaties
- Eerste behandeling door middel van trombolyse. Trombolyse is een behandeling met stolsel oplossende medicijnen.
Belangrijk in de eerste fase:
- In het ziekenhuis wordt al gestart met de revalidatie.
- In de eerste weken na een CVA komt een delier vaak voor.
Maak jouw eigen website met JouwWeb