Een CVA is een Cerebro Vasculair Accident. Een CVA wordt ook wel beroerte, hersenbloeding of herseninfarct genoemd. Een CVA treedt op wanneer de bloedvoorziening in de hersenen plotseling wordt verstoord.
Soms zijn er kortdurende uitvalverschijnselen voorafgaand aan de beroerte. Als binnen 24 uur deze verschijnselen weer verdwenen zijn, noemt ment zo’n aanval een TIA. Tia staat voor Transiente ischemische aanval, een tijdelijk verminderde doorbloeding van de hersenen. De oorzaak is een klein bloedpropje dat vast komt in het hersenbloedvaat. Het bloedpropje komt er uiteindelijk toch door het hersenbloedvaat en zorgt voor dat de hersencellen beschadigen. De opvolging van een beroerte is hierdoor groot.
Verschijnselen
Op het moment dat de CVA optreed kan diegene meestal kort of langere tijd bewusteloos zijn. De zorgvrager vertoont verlammingen en heeft vaak spraak- en denkproblemen. De plaats van het infarct bepaalt de verschijnselen. Meestal heeft diegene een halfzijdige verlamming, een hemiplegie. Als de linkerkant van de hersenen is aangedaan zijn de rechterarm en rechterbeen verlamd. Een CVA ontstaat plotseling
- bewusteloosheid
- verlammingen in het gezicht (scheve mond, scheef oog)
- warrig spreken en denken
- verlammingen (meestal aan één zijde van het lichaam)
- verstoring of verlies van het gezichtsvermogen
- tintelingen of een verdoofd gevoel in een arm, been of gezicht
- ernstige hoofdpijn (meestal bij een bloeding)
- duizeligheid en evenwichtsstoornissen
Feiten over een CVA
- Treft vooral ouderen, meer mannen dan vrouwen
- Bij ongeveer 45.000 mensen per jaar treed een 1ste CVA op
- Meestvoorkomende neurologische aandoening
- In Nederland belangrijkste oorzaak van invaliditeit
- Duurste ziekte doordat er complexe zorg moet worden geleverd.
Maak jouw eigen website met JouwWeb